Laser Ontharing

Wat is Laser ontharen?

Laser ontharing is een cosmetische procedure die een laser gebruikt (een intens pulserende lichtstraal) om ongewenste haren te verwijderen. Tijdens laser ontharing behandeling gaat er een laserstraal door de huid van een elk individueel haarzakje. De hitte van de laser beschadigt het haarzakje, waardoor toekomstige haargroei gestopt wordt.

Voor wie is laser ontharen geschikt?

Bijna alle huidtypes van zowel mannen als vrouwen kunnen behandeld worden met laser, maar let op witte/grijze haren en lichte donshaartjes. Onderstaande tabel geeft een beeld welke combinatie geschikt is.

 

Raadpleeg altijd van te voren of uw huidtype geschikt is voor laser ontharen. Met laser ontharing lukt het om 80% haarvermindering te verkrijgen. De eventuele resterende haren kunnen dunner en lichter van kleur zijn.

 

Wat kan onthaart worden met laser?

De zon verhoogt de melanine in uw huid – dat is hoe uw huid zich beschermt tegen de zon, dus vermijdt de zonnebank. Het is niet alleen de aanwezigheid van melanine in de huid die van belang is, het is ook de concentratie die er toe doet. Dat betekent dat zelfs als uw tint in het “veilige” bereik op de kleurkaarten staat, het nog steeds het beste is om laserbehandelingen te vermijden.

 

Wat kan onthaart worden met laser?

Vrijwel alle lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld het gezicht, bikinilijn, benen, armen, oksels en rug kunnen met laser ontharen worden behandeld.

Laser ontharing is geschikt voor diverse vormen van overbeharing. Ook aandoeningen als hypertrichosis komen in aanmerking voor een behandeling. Ook personen die liever geen normale lichaamsbeharing willen hebben kunnen gebruik maken van laser ontharen.

 

Laser of IPL ontharen?

Naast laser ontharen is er ook ontharen met behulp van lichtflitsen. Men noemt dit ook wel IPL ontharen. IPL staat voor Intense Pulse Light.

En zijn best wat verschillen tussen laser en IPL ontharen. Een voor velen belangrijk verschil is dat IPL goedkoper is per behandeling maar ook minder effectief. De meeste salons maken gebruik van IPL ontharen.

Ja dit kan kloppen. Haren die behandeld zijn met de laser zijn verschroeit en zullen tot ongeveer 2 weken na de behandeling gaan uitvallen. laser ontharen pijnlijk?

De behandeling zelf kan zeker als pijnlijk ervaren worden. We hebben het pijnniveau voor verschillende lichaamsdelen in kaart gebracht In de meeste gevallen wordt tijdens de behandeling een warm prikkelend gevoel geconstateerd. Na afloop van een laser ontharings-behandeling kan een lichtrode uitslag zichtbaar zijn, welke snel weer verdwijnt.

Is laser ontharen gevaarlijk?

Nee, het is niet gevaarlijk zolang je je houdt aan de regels voor, tijdens en na de behandeling. De meest voorkomende symptomen na een behandeling is huidirritatie in de vorm van roodheid, zwelling en zachte pijn. Een donkere huid heeft een hoger risico op schade bij laserontharing. Lees alles over de gevaren bij laser ontharen.

Wanneer je laser ontharen laat uitvoeren door een niet-gecertificeerde behandelaar, kan laser ontharing verbrandingen of littekens op de huid opleveren. Om zoveel mogelijke gevaren te vermijden is het advies om altijd een praktijk te kiezen met goede referenties, reputatie en met goed opgeleide behandelaars.

 

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen?

Laser ontharen is duurder dan scheren of waxen, maar de verminderde lichaamsbeharing blijft wel langer. Het is een lang proces waarbij meerdere behandelingen nodig zijn over een langere periode.

Bepaalde technieken (IPL, SHR) werken niet op elke huid. Lees de voor- en nadelen van laser ontharen

 

Hoeveel laser behandelingen zijn er nodig?

Gemiddeld heb je 6 tot 8 behandelingen nodig om je met laser te ontharen. Hoe rekening met 5-6 weken pauze tussen elke laserbehandeling. Bij een behandeling met IPL heb je over het algemeen meer behandelingen nodig.

Vragen en advies!

 

Is laser ontharen definitief?

Nee, geen enkele methode voor ‘definitief ontharen’ is helemaal definitief. Er kunnen altijd nieuwe haren terug groeien, waardoor een onderhoudsbehandeling eens per 6-12 maanden wordt aangeraden.

 

Ik heb last van mijn huid (warmte/jeuk) en of zie vlekken of blaren op de huid na de laserbehandeling wat moet ik doen?

Wanneer u last heeft van uw huid wat zich uit in warmte en of een branderig gevoel is het belangrijk om de huid goed te koelen, dit mag direct na de behandeling en is ook nog effectief op dezelfde dag en de dag erna mocht deze klacht dan nog aanwezig zijn. Doe dit nooit met een bevroren coldpack, hierdoor kunnen er brandwonden ontstaan. Doe dit met een (koelkast) koud cold pack of aloe vera gel. Als de warmte niet afneemt en de huid hierdoor vervelend aanvoelt neem dat altijd contact op met uw huidtherapeut. Zij kan u extra tips gegeven of vragen om voor de zekerheid op controle te komen.
Wanneer u na de laserbehandeling last krijgt van jeuk kunt u (indien u hiervoor niet allergisch voor bent) een histamine remmer nemen. Dit zijn anti allergie tabletten die u kunt kopen bij de drogist of uw apotheek. Het gaat om de werkzame stoffen loratadine of cetirizine. Laat u hierover wel goed adviseren door de drogist of apotheker alvorens u dit wilt gebruiken.

Kan ik na een laserbehandeling sporten of naar de sauna?

Het wordt afgeraden om na de laserbehandeling te sporten of naar de sauna te gaan. Door de laserbehandeling is er warmte in de huid gekomen. De huid heeft tijd nodig om deze warmte kwijt te raken. Door te gaan sporten, naar de sauna te gaan, een (stoom)bad te nemen of zelfs een (lange) warme douche te nemen, wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor er nog meer warmte in de huid komt. Hierdoor kan er teveel warmte in de huid gaan zitten en de huid hierop reageren.

 

Mag ik na de laserbehandeling direct weer bodylotion en of dagcrème gebruiken?

Het is belangrijk dat de huid eerst zijn warmte kwijt kan die is ontstaan door de behandeling. Na de behandeling heeft u aloe vera gel op de huid gekregen. U kunt thuis eerst het beste de huid goed koelen en of opnieuw aloe vera gel smeren op het behandelde gebied. Wanneer u geen warmte meer voelt in de huid mag u uw body lotion of dagcrème weer gebruiken. Let wel op met hele vette crèmes, deze sluiten de huid af waardoor de huid zijn warmte aanwezig blijft in de huid.

 

Er zijn weer veel haren aanwezig op het gebied waar is gelaserd maar de volgende behandeling duurt nog even, mag ik scheren, harsen of epileren?

Scheren mag! doe dit alleen niet meer tot 2 / 3 dagen voor de volgende behandeling zodat haar wel zichtbaar is op de huid. Harsen en epileren mag NIET in de tijd tussen de behandelingen. Hiermee worden de haren incl. haarwortel meegenomen uit de huid. Wanneer u dan weer komt voor de behandeling zijn er minder tot geen haren aanwezig waardoor de behandeling minder effectief is.

Na de laserbehandeling zijn niet alle haren weg, klopt dit wel?

Ja dit kan kloppen. Haren die behandeld zijn met de laser zijn verschroeit en zullen tot ongeveer 2 weken na de behandeling gaan uitvallen.

 

Ik heb een antibiotica kuur gekregen van de (huis)arts of er is iets veranderd in mijn medicatie gebruik, maakt dit uit voor laserontharing?

Ja, wanneer er iets verandert in uw medicatiegebruik is het altijd van belang dit te vermelden. Meld dit aan het begin van de behandeling en niet nadat de behandeling is uitgevoerd. Antibiotica en verschillende soorten medicatie kunnen de huid overgevoelig maken voor uv-straling (zon en zonnebank). Daardoor kan het zijn dat de behandelingen (tijdelijk) gestaakt worden. Dit is dan in het belang van uw eigen gezondheid.
Vier weken na het afronden van een antibiotica kuur mag de behandeling voor laserontharing weer hervat worden.

 

De laatste laserbehandeling die ik heb ondergaan is al lang geleden, is het nuttig dit te hervatten voor meer resultaat?

Of er nog meer resultaat te behalen valt, is afhankelijk van het aantal behandelingen u al heeft ondergaan. Wanneer u minder dan 10 behandelingen heeft ondergaan kan er zeker nog resultaat behaalt worden. Zorg er voor dat wanneer u weer een afspraak maakt met de huidtherapeut er haren zichtbaar zijn en deze niet langer zijn dan 3 millimeter. Daarnaast is het belangrijk dat u, indien er een medicatie verandering is geweest, dit doorgeeft aan de huidtherapeut. Ook antibioticakuren vallen hieronder. Dit kan invloed hebben op het hervatten van de laserbehandelingen.
Wanneer u meer dan 10 behandelingen heeft gehad is de kans groot dat het meeste resultaat al behaald is. Echter, laserontharing is nooit definitief en zal altijd onderhoudt vereisen. Dit betekend dat er 1 of 2 keer in de 6 maanden een laserbehandeling kan worden gedaan om het behaalde resultaat en of terugkerende haren te onderhouden.
Het hervatten van de laserbehandelingen is wel afhankelijk van het seizoen. Wanneer het vlak voor de zomer of zomer is, raden wij aan om laserbehandelingen weer te hervatten vanaf eind september begin oktober. Dit omdat de behandelde huid niet in de zon mag komen, wat erg lastig kan zijn in de zomer. Betreft het een behandelgebied dat nooit in aanraking komt met zonlicht, kunnen behandelingen doorgaan tijdens de zomermaanden.